Do naczynia miksującego włóż rodzynki, rozdrobnij 2 s/obr. 8.
Dodaj 120 g masła, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewaj 50 s/37°C/obr. 3. Przełóż do innego naczynia, odstaw.
Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pozostałe 80 g masła, cukier i drożdże, podgrzewaj 4 min/37°C/obr. 2.
Dodaj mąkę i sól, wyrób Ciasto /2 min. Ciasto pozostaw w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt (60 x 25 cm). Na cieście równomiernie rozsmaruj nadzienie cynamonowe, pozostaw wzdłuż jednego z dłuższych boków nieposmarowany margines (3-4 cm). Za pomocą pędzelka posmaruj margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwiń rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokrój na 15 kawałków (szer. ok. 4 cm). Ślimaczki ułóż na przygotowanych wcześniej blachach przeciętą stroną do góry, zachowując min. 5 cm odstępy. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 200°C.
Wyrośnięte cynamonki posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i udekoruj posypką. Piecz 12-15 min (200°C), jedna blacha po drugiej. Cynamonki podawaj jako deser.
Czas pieczenia: 12 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki