Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodaj mąkę, masło, jajko, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj 30 s/obr. 4. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, krótko zagnieć, rozwałkuj na grubość 4-5 mm. Foremkami wycinaj ciasteczka i ostrożnie odkładaj je na przygotowane wcześniej blachy. Piecz 7-9 min (180°C, patrz wskazówka), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciasteczka ostrożnie przełóż na kratkę, odstaw do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min). Umyj i osusz naczynie miksujące.
Czas pieczenia: 7 - 9 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodaj białko i sok z cytryny, wymieszaj 1 min/obr. 4 (patrz wskazówka). Lukier przełóż do worka cukierniczego z cienką końcówką. Każde ciastko pokryj lukrem, rysując najpierw obrys dookoła krawędzi. Gdy obrys stężeje (ok. 15 min), wypełnij lukrem całą powierzchnię ciastka. Ciasteczka układaj na kratce lub arkuszach papieru do pieczenia, odstaw do całkowitego wyschnięcia lukru (patrz wskazówka), następnie udekoruj pisakami cukrowymi i wybraną posypką. Ciasteczka maślane z lukrem królewskim i ozdobami podaj jako deser.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki