Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrób Ciasto /2 min. Ciasto pozostaw w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważ do niej mozzarellę, odstaw. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 22 równe kawałki (ok. 35 g każdy). Każdy kawałek ciasta lekko spłaszcz, umieść na środku po 1 kostce odważonej mozzarelli, zlep i uformuj kulki (Ø 2,5-3 cm). Układaj na przygotowanej blasze do pieczenia, tworząc trójkątny kształt choinki z 1 kulką na dole jako podstawą (pień) i zachowując 1 cm odstępu. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C.
Wyrośnięty chlebek posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posyp pozostałą 1 łyżeczką soli. Piecz 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotuj masło ziołowo-czosnkowe. Umyj i osusz naczynie miksujące.
Czas pieczenia: 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czosnek, natkę pietruszki i rozmaryn, rozdrobnij 3 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodaj pozostałe 70 g masła, duś 5 min/120°C/obr. 1. Upieczony chlebek równomiernie polej masłem czosnkowo-ziołowym i udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Chlebek-choinkę do odrywania podawaj na ciepło jako jadalną dekorację stołu świątecznego.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono