Przygotować okrągłą formę o ø 20 cm, cienko posmarować ją masłem.
2 opakowania sernika na zimno podzielić na 4 równe części po około 100 g każda. Pierwszą część wymieszać z 300ml mleka i pół łyżeczki niebieskiego barwnika, ubić krótko mikserem i gdy tylko masy się połączą wylać pierwszą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Uwaga - nie ubijać, aż sernik zacznie gęstnieć! Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną warstwę ze 100 g mieszanki do sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika zielonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać drugą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić ją do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować trzecią warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika żółtego i 2 kropel barwnika czerwonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać trzecią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie zmiksować ostatnią warstwę z połową łyżeczki barwnika żółtego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą, wylać ostatnią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki, wstawić do lodówki. Po około godzinie chłodzenia można zdjąć obręcz tortownicy.
Ubić śmietankę z cukrem i Śmietan-fixem, przed podaniem wierzch sernika ozdobić bitą śmietaną, nakładając dekoracyjne rozetki za pomocą szprycy oraz wiśniami kandyzowanymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki