Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz, zetnij nożem wierzch ciasta i pokrusz go w misce. Spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Następnie odłóż ok. 100 ml masy. Pozostałą masę podziel na 3 części. Do pierwszej części dodaj barwnik żółty i delikatnie wymieszaj. Zabarwioną masę przełóż do miski o średnicy 20 cm wyłożonej folią spożywczą i równomiernie rozsmaruj. Do drugiej części masy dodaj barwnik czerwony, wymieszaj i przełóż do miski. Rozsmaruj czerwoną warstwę na żółtej masie, wyrównaj. Do trzeciej masy dodaj barwnik zielony i wymieszaj. Zieloną masę rozsmaruj w misce z masą żółtą i czerwoną. Do każdej masy dodaj tyle barwnika, aby uzyskać pożądany kolor. Miskę z zabarwioną masą wstaw na ok. 2 godziny do lodówki.
Masę wyjmij delikatnie z miski i ułóż na brązowym spodzie. Wierzch posmaruj cienko niezabarwioną masą i posyp okruchami ciasta. Udekoruj kolorowymi kwiatkami Wiosenna łąka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki