Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko razem zagnieć na jednolitą masę. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 1h. Foremki do tartaletek o śr. 6 cm wysmaruj masłem. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto (w czasie wałkowania podsyp lekko mąką, aby ciasto się nie przyklejało). Z ciasta wycinaj kołka nieco większe, niż średnica foremek i dokładnie wylepiaj nim foremki. Gdy wszystkie foremki z ciastem są gotowe wstaw je jeszcze na ok. 10-15 min do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180C. Schłodzone tartaletki wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zezłocenia.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Sok z limonki i cytryny, skórkę z cytryny, cukier, roztrzepane jajka i żółtka oraz roztopione masło umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając doprowadź całość do zgęstnienia (nie gotuj zbyt długo, gdyż krem zacznie się ścinać / ważne, aby miał żelową konsystencję). Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodaj do pozostałej części kremu i dokładnie wymieszaj. Wypełnij kremem tartaletki i wstaw do lodówki do stężenia.
Przed podaniem udekoruj posiekanką na drobne kawałki białą czekoladą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki