Warzywa umyć, dynię obrać i usunąć pestki. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa, doprawić solą i dusić przez ok. 5 minut. Warzywa przełożyć na sito, odsączyć i ostudzić. Następnie warzywa wymieszać ze śmietaną, doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Mąkę dokładnie wymieszać w misce z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i całość zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę do babeczek posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Następnie wycinać krążki o średnicy ok. 7 cm. Każdy krążek ponownie rozwałkować i ułożyć w zagłębieniach formy. Na przygotowane ciasto wyłożyć warzywa.
Formę wstawić do piekarnika. Jeśli wystające brzegi ciasta zaczną zbyt mocno się rumienić, można przykryć całość papierem do pieczenia.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C
Upieczone torciki wyjąć z formy i serwować na ciepło.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono