Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę do tarty o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta.
Ciasto piecz przez 15 minut w temp. 180°C. Następnie wyciągnij je z piekarnika, usuń papier i fasolę. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut i piecz do zrumienienia ciasta.
Czas pieczenia: 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Owoce przełóż do garnka. Wodę z mąką ziemniaczaną rozmieszaj. Dolej do śliwek. Całość gotuj na małym ogniu ok. 3-4 minuty.
Cukier, mielone migdały i mąkę wymieszaj. Mieszankę wysyp na ciasto kruche. Śliwki przełóż na ciasto, odsączając je z płynu.
Mąkę, masło, cukier i cynamon zagnieć na kruszonkę. Posyp nią ciasto.
Tartę wstaw do piekarnika i piecz do momentu zarumienienia się kruszonki.
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki