Do miski wsyp mieszankę kruchego ciasta, dodaj masło i żółtka, całość zagnieć. Formę do tarty o śr. 28 cm wysmaruj masłem, a następnie wyłóż na nią ciasto. Spód ponakłuwaj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Jagody umyj i osusz. Serek mascarpone, śmietanę, cukier i jajka zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. Całość wymieszaj delikatnie łyżką i wylej na podpieczone ciasto. Wierzch masy posyp jagodami.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki