Formę do tarty o śr. wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody. Ciasto szybko zagnieć.
Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Wyłóż nim formę do tarty, nadmiar ciasta usuń za pomocą noża. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C, wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Umyty rabarbar obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Podduś go przez kilka minut na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami cukru. Kiedy przestygnie, przełóż go do wysokiego pojemnika, dodaj umyte truskawki bez szypułek. Owoce zmiksuj blenderem na delikatny mus.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, po czym podgrzej ją do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelej do pojemnika z musem owocowym i energicznie wymieszaj rózgą.
Tak przygotowany mus przelej na upieczony wcześniej spód i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu, aby stężał.
Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj mąkę, pastę z wanilii, 50 ml mleka i zmiksuj.
Pozostałe mleko zagotuj z masłem.
Na wrzące mleko wlej masę żółtkową, zmniejsz moc palnika i gotuj jak budyń, energicznie mieszając rózgą i uważając, aby się nie przypaliło. Krem przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw go do lodówki na pół godziny.
Gotowy krem przełóż na schłodzoną wcześniej tartę z warstwą rabarbarowo-truskawkową i schłodź przez noc w lodówce. Udekoruj pokruszoną bezą i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki