Formę do pieczenia tarty o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.
Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Czas chłodzenia: 30 min.
Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm. Ciasto owiń na wałek i ostrożnie przełóż na przygotowaną formę. Wstaw do lodówki.
Czas chłodzenia: 30 min.
Przed wstawieniem do piekarnika ponakłuwaj spód widelcem i obciąż, przykrywają papierem do pieczenia z suchą fasolą lub ryżem.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180, zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez 5 minut na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wystudź.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Połowę masy rozprowadź równą warstwą na spodzie tarty. Drugą połowę nałóż wokół rantu tarty, używając dwóch łyżek do formowania owalnych kształtów.
Wnętrze tarty wypełnij owocami. Udekoruj listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki