Do mąki dodaj sól, cukier oraz zimne masło. Następnie posiekaj nożem wszystkie składniki, aż utworzy się kruszonka. Żółtko roztrzep z wodą, dodaj do kruszonki, po czym szybko zagnieć ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem.
Ciasto ponakłuwaj i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Skórkę i sok z cytryny, śmietankę, masło, cukier i budynie dokładnie wymieszaj. Następnie wylej na wierzch masę budyniową i ułóż na niej maliny.
Tartę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki