Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajko i kwaśną śmietanę. Całość szybko zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do tarty o śr. 23 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do zamrażarki na 10 minut.
Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim żółtko i wstaw ponownie do piekarnika na 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij ciasto i odstaw je do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do 160°C. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż środki i delikatnie je ponacinaj. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Śmietankę, żółtka, cukier i mąkę pszenną przełóż do garnka i wymieszaj. Dodaj ziarenka i pozostałą laskę wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia kremu. Część kremu rozłóż na cieście. Gruszki ułóż na kremie rozcięciami do góry. Zalej je pozostałym kremem waniliowym.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Upieczoną tartę pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż ją do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do schłodzenia. Podawaj schłodzoną.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki