Zimne masło pokrój na drobne kawałki, zagnieć z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym
i szczyptą soli. Następnie dodaj do ciasta jajko, całość szybko zagnieć i zawiń w folię spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Formę do pieczenia tarty o śr. 27 cm wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto wyłóż na formę i ponakłuwaj widelcem.
Do wysokiego naczynia wlej połowę mleka, wsyp krem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Garnek zestaw z ognia, wlej rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotuj. Masę budyniową rozsmaruj na cieście. Na masie ułóż obrane i pokrojone w plasterki gruszki. Gruszki posmaruj cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki