Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, cukry, żółtka i wodę. Zagnieć do połączenia składników i uformuj w kulę. Zawiń folią spożywczą i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż formę na tartę o śr. 23 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C.
Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone spód pozostaw do wystudzenia.
Wymieszaj razem mielone migdały, mąkę i cukry. Posyp mieszanką wystudzony spód.
Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce na ósemki. Piekarnik nagrzej do 170°C. Na patelni podgrzej cukry z miodem i wodą. Gdy cukier się rozpuści dodaj orzechy i gruszki. Podgrzewaj do momentu, aż gruszki będę miękkie. Ułóż gruszki z orzechami na upieczonym spodzie i polej pozostałym sosem.
Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczoną tartę pozostaw do wystudzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki