Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj, miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta odłóż do schłodzenia. Pozostałym ciastem wyłóż formę do tarty o śr. 24 cm wymarowaną masłem. Ciasto w foremce nakłuj widelcem i odstaw na 15 min. do schłodzenia.
Formę z ciastem podpiecz w piekarniku na złoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Połowę śmietanki przelej do garnka. Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem. Całość dodaj do gotującej się śmietanki. Cały czas mieszaj, do momentu aż budyń zgęstnieje.
Gorący budyń wylej na ciasto. Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i poukładaj na budyniu.
Z lodówki wyjmij schłodzoną 1/3 część ciasta, którą rozwałkuj i radełkiem pokrój na paski. Delikatnie przełóż je na ciasto, tworząc kratkę.
Tartę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną tartę oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki