Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na formę do tarty o śr. 26 cm. Przytnij brzegi ciasta, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.
Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystaw z piekarnika i ostudź.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Śmietankę podgrzej razem z pastą waniliową prawie do zagotowania, a następnie dodaj do niej masę żółtkową i wymieszaj dokładnie.
Podgrzewaj kilka minut ciągle mieszając, do zgęstnienia kremu (nie doprowadź do zagotowania, wówczas się zważy).
Gotową masę przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak by dotykała masy i odstaw do wystudzenia. Następnie schłodź w lodówce przez ok. 2 h.
Po tym czasie ubij na puszysty krem.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 min, a następnie rozpuść. Dodaj 2-3 łyżki masy , wymieszaj a następnie połącz z resztą masy.
Gotowy krem waniliowy wyłóż na wystudzony spód i wyrównaj. Odstaw do lodówki do stężenia.
Hibiskus zaparz pod przykryciem, a następnie przecedź przez sitko.
W międzyczasie namocz 2 listki żelatyny w zimnej wodzie przez ok. 5 min, dodaj do naparu z hibiskusa i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną ale jeszcze płynną galaretkę wylej powoli na wierzch tarty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotową tartę udekoruj płatkami kwiatów i migdałami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki