Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko, cukier puder i kawałki masła. Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw na 20 minut do zamrażarki.
Formę do pieczenia tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie placek o grubości około 5 mm. Rozwałkowane ciasto nawiń na wałek i umieść w formie do tarty. Ciasto dociśnij do brzegów, nadmiar ciasta zetnij nożem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulki do obciążenia ciasta (możesz użyć do tego ryżu lub fasoli).
Wstaw do podgrzanego piekarnika. Po 15 minutach ściągnij z ciasta papier z obciążeniem i kontynuuj pieczenie.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do pozostałych składników i zmiksuj razem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Przygotowaną masę serową przelej na upieczony spód i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Sernik ostudź w uchylonym piekarniku.
Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki