Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski i wymieszaj z kakao. Następnie dodaj pokrojone masło oraz żółtka i całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. (z przygotowanego ciasta można zrobić 2 tarty jednocześnie, lub część zawinąć w folię i zamrozić). Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden z nich i przełóż do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Żelatynę dodaj do gorącej wody i odstaw do rozpuszczenia. Śmietanę, mleko, cukier, cukier wanilinowy umieść w rondelku, podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż do zagotowania. Następnie dodaj żelatynę i całość wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy Pana Cotta osiągnie konsystencję żelu wylej ją na kruchy spód i odstaw do stężenia na ok. 30 min.
Owoce umyj i przebierz, ułóż na masie i pozostaw do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki