Mąkę przesiej razem z proszkiem. Dodaj zimne masło, sól, olej i posiekaj nożem do uzyskania drobnej kruszonki. Dolej wodę i zagnieć całość na gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
Brokuły podziel na małe kawałki, wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki i podduś na oleju, a kiedy sok odparuje, wsyp szynkę i chwilę razem podsmaż. Brokuły wylej na sito do odsączenia.
Formę do tarty o śr. 26 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, a następnie nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i kontynuuj pieczenie.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika.
Pieczarki z szynką dopraw solą i pieprzem, podobnie jak brokuły. Farsz nałóż na ciasto i wyrównaj łyżką. Śmietanę wymieszaj z jajkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalej farsz.
Całość wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono