Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Mieszankę ciasta kruchego, jajko, masło i zmielone migdały zagnieć do uzyskania jednolitej masy, a następnie schłodź w lodówce na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden arkusz, przełóż placek do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru. Wyrównaj brzeg, ścinając nadmiar ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do ostudzenia.
Do naczynia wlej mleko, dosyp zawartość opakowania kremu budyniowego i miksuj przez 3 minuty. Gotowy krem przełóż na ciasto.
Migdały podpraż na suchej i gorącej patelni do uzyskania złotego koloru, odstaw do przestudzenia. Owoce umyj i osusz, truskawki odszypułkuj. Owocami i płatkami udekoruj tartę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki