Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj pokrojone masło i żółtko, a następnie zagnieć je możliwie szybko. Zagniecione ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut, do schłodzenia. Z przygotowanego ciasta można zrobić 2 tarty (upiec od razu jeśli np. spodziewasz się gości lub połowę surowego ciasta zawiń w folię i zamroź). Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden arkusz, przełóż placek do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem, a następnie wsyp do masy i krótko wymieszaj mikserem.
Morele umyj, usuń pestki i umieść w garnku. Dolej wodę i podgrzewaj całość na średniej mocy panika, co jakiś czas mieszając, aż owoce się rozpadną. Rozgotowane morele przetrzyj przez sito do rondelka. Do puree morelowego dodaj cukier i sok z cytryny (jeśli morelowe puree wyjdzie bardzo kwaśne można nie dodawać soku). Rondelek ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj go, aż do rozpuszczenia cukru. W międzyczasie rozpuść żelatynę w ok. ¼ szklanki gorącej wody, a następnie wymieszaj. Gorące puree zdejmij z palnika i dodaj do niego żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszaj. Morelowe puree wystudź i wstępnie schłodź. Kiedy nabierze żelowej konsystencji, wylej na jego powierzchnię przygotowany wcześniej krem jogurtowy. Całość pozostaw do schłodzenia, aby całkowicie stężała.
Śmietankę ubij na sztywno, przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch ciasta.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki