Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski i wymieszaj z kakao, pokrojonym masłem i żółtkami, a następnie zagnieć możliwie szybko. Zagniecione ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Z przygotowanego ciasta możesz zrobić 2 tarty, które można upiec od razu lub połowę surowego ciasta zawinąć w folię i zamrozić. Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden arkusz, przełóż placek do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru. Jest to bardzo wygodny sposób na przekładanie nieupieczonego kruchego spodu do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Wiśnie dokładnie opłucz, wydryluj i umieść w rondelku. Dodaj sok z cytryny, cukier i wodę. Rondel postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż wiśnie puszczą sok, ale jeszcze się nie rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody. Dodaj do wiśni i doprowadź wszystko do zagotowania. W międzyczasie rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj. Zdejmij garnek z wiśniami z palnika, gdy tylko się zagotują. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem, a następnie wsyp do masy i krótko wymieszaj mikserem. Krem wyłóż na wystudzony kruchy spód, a następnie wstaw do lodówki, do schłodzenia na ok. 1 h. Po schłodzeniu wyłóż na krem wiśnie w żelu .
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki