Formę prostokątną do tarty o wym. 35 x 12 cm z wyjmowanym dnem wyłóż folią spożywczą tak, aby przykrywała boki, ale nie dno. Należy wyjąć dno, nałożyć folię, a następnie położyć dno na folię. Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż równomiernie na spód formy i dociśnij. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Do wyższego naczynia wlej mleko i dodaj jogurt, następnie wsyp zawartość opakowania sernika i wszystko razem miksuj ok. 5 minut. Gotową masę wyłóż na spód tarty, wyrównaj, a następnie powciskaj w nią kuleczki winogron. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę wsyp do rondelka i namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw do napęcznienia. Sok jabłkowy podgrzej. Napęczniałą żelatynę ustaw na niewielkiej mocy palnika i podgrzej do jej rozpuszczenia (nie gotuj). Dodaj część ciepłego soku jabłkowego, wymieszaj dokładnie i dodaj drugą część. Ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki, aby glazura się schłodziła i nabrała konsystencji gęstego żelu. Gdy glazura odpowiednio stężeje, szerokim pędzelkiem dokładnie posmaruj nią wierzch tarty. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki