Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka, kakao i łyżkę kwaśnej śmietany. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
Ciasto przykryj papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu jego obciążenia. Piecz przez 15 minut, a nastepnie wyjmij z piekarnika, usuń papier oraz fasolę i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.
Czekoladę rozpuść w garnku z 150 ml śmietanki, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt i 50 ml śmietanki utrzyj mikserem. Do masy dodaj ciepłą rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Krem przełóż na ostudzone ciasto. Odstaw do schłodzenia w lodówce.
Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Wylej ją na blachę odwróconą do góry dnem. Gdy czekolada przestygnie, ale nie do końca stężeje, przy pomocy ostrego noża zrób wiórki.
Schłodzoną śmietankę i cukier puder ubij na sztywną masę, a następnie wyłóż ją na schłodzony krem. Udekoruj tartę wiórkami czekoladowymi. Tarta najlepiej smakuje schłodzona.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki