Do miski dodaj mąkę pszenną, czarne kakao, sól i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka. Składniki szybko zagnieć. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o śr. 23 cm. Małą ilość ciasta odłóż do schłodzenia. Nakłuj widelcem spód tarty i wstaw ją do lodówki na około 30 minut.
Następnie na ciasto wyłóż papier do pieczenia, wysyp fasolę i wstaw do piekarnika. Obok tarty, wstaw do piekarnika mały kawałek odłożonego wcześniej ciasta (później posłuży jako element dekoracji). Po 10 minutach zdejmij fasolę i papier. Piecz jeszcze przez 15 minut do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj na mniejszych obrotach. Rozłóż masę śmietanową na tarcie.
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce. Większą częścią posmaruj spód tarty. Małą część wylej na blachę odwróconą do góry dnem. Gdy czekolada przestygnie, ale nie do końca stężeje, przy pomocy ostrego noża zrób wiórki.
Pokrusz upieczoną wcześniej małą ilość ciasta i obsyp nią wierzch. Udekoruj plastrami cytryny i wiórkami z białej czekolady.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki