Na stolnicy przesiej mąkę, cukier puder, dodaj szczyptę soli. Zimne masło posiekaj nożem, wymieszaj z mąką i dodaj żółtka. Wszystko razem zagnieć. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty o śr. 24 cm wysmaruj dokładnie masłem. Schłodzone ciasto przełóż do formy i gęsto ponakłuwaj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Do miski wbij jajka i rozbij je trzepaczką. Dodaj cukier, cukier z wanilią, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i skórkę cytrynową, wymieszaj. Po upieczeniu ciasta wylej na jego wierzch masę cytrynową.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki