Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na drobne kawałki, połącz z masłem i wyłóż nim dno formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstaw spód do schłodzenia do lodówki.
Umieść w misie miksera serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier puder. Ubij zaczynając od wolnych obrotów, żeby nie powstały grudki serka mascarpone. Gdy krem będzie już ubity, dodaj skórkę oraz sok z cytryny i wymieszaj trzepaczką. Nałóż krem na spód z herbatników i wstaw tartę do lodówki.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw. Owoce przełóż do garnka. Zagotuj z cukrem, a następnie zblenduj. Do gorącego płynu dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, a następnie przełóż mus do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, wyłóż go na krem cytrynowy. Wstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Przed podaniem udekoruj ciasto świeżymi owocami i ulubionymi motylkami z opłatka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki