Suche składniki wymieszaj ze sobą.
Dodaj jajka, rozpuszczone masło i miód. Całość zagnieć na jednolite ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywcza i odstaw do lodówki na 30-40 minut do schłodzenia.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C.
Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na grubość około 4 mm, wycinaj z niej pierniczki i układaj na blasze.
Blachę z pierniczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 8-10 minut.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Składniki na lukier wymieszaj ze sobą. Wystudzone pierniczki lukruj zanurzając je jedną stroną w przygotowanym lukrze, odkładaj na talerz lub kratkę, aż lukier zastygnie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki