Rozwiń gotowe ciasto francuskie podziel je na 14 części. Tak samo zrób z 2 płatem ciasta. Na środku powstałych prostokątów wytnij małe kółka o średnicy 4-5 cm. Na każdy płat ciasta połóż kawałek ciasta z dziurką) i delikatnie dociśnij.
Roztrzep jajko i posmaruj pędzelkiem każde ciastko. Posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Piecz przez około 18-20 minut do zrumienienia.
Upieczone ciastka pozostaw do wystudzenia, a następnie delikatnie usuń wierzch ciastka ze środka (żeby zrobić miejsce na budyń i owoce).
Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Połowę śmietanki zagotuj, a w połowie rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującej się śmietanki dodaj rozmieszany budyń i mieszaj do zgęstnienia.
Przykryj budyń folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Następnie przełóż budyń do rękawa cukierniczego. Nakładaj do wgłębienia w cieście francuskim.
Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Zawartość torebki wsyp do naczynia z gorącą wodą, dodaj cukier i wymieszaj rózgą (ok. 3 min) do całkowitego rozpuszczenia.
Naczynie z rozmieszaną glazurą odstaw nie mieszając na ok 15-17 min w temp. pokojowej do momentu aż zacznie tężeć. W tym czasie ułóż borówki na masie budyniowej.
Tężejącą glazurę rozprowadź na owocach za pomocą pędzelka. Wstaw ciastka na około 15 minut do lodówki do całkowitego stężenia glazury. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki