W misie miksera umieść mąkę, masło pokrojone w niewielką kostkę, sól i cukier. Wyrabiaj ciasto krótko do otrzymania kruszonki. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj wodę).
Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podziel na dwie części – 1/3 i 2/3 całości. Mniejszą część odłóż do lodówki. Większą rozwałkuj, wyłóż dno i boki tortownicy, ponakłuwaj widelcem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz.
Czas pieczenia: 11 - 13 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda i pokrój w niewielką kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzewaj cukier z wodą, do rozpuszczenia, aż zrobi się karmel. Dodaj pokrojone jabłka i cynamon. Praż około 5-8 minut, aż jabłka zmiękną. Odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka, wyrównaj. Pozostałą część ciasta z lodówki rozwałkuj, wytnij równie paski i ułóż na wierzchu szarlotki tworząc kratkę i posmaruj żółtkiem.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Sos waniliowy wymieszaj z 250 ml zimnego mleka. Szarlotkę podawaj najlepiej lekko podgrzaną, każdy kawałek z osobna polewając sosem waniliowym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki