Z mąki, masła, cukru, jajka, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2\3 i 1\3. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Kruszonkę do posypania góry ciasta przygotować dodając do mąki, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier wanilinowy. Całość zagnieść na drobne grudki, odstawić do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka, wlać 1\2 szklanki wody i gotować na małym ogniu. Jabłka nie mogą do końca się rozgotować, część z nich musi pozostać w kostkach. Pod koniec gotowania dodać cukier i cynamon. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia (jabłka najlepiej przygotować dzień wcześniej).
Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, nakłuć widelcem i piec według zaleceń.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić na 4 cm paski. Bok tortownicy posmarować masłem, wylepić ciastem, przyciskając je do upieczonego spodu. Posypać spód ciasta 2 łyżkami bułki tartej. Nałożyć masę jabłkową, wyrównać i posypać wierzch jabłek 2 łyżkami bułki tartej. Na koniec posypać kruszonką. Ciasto piec według zaleceń.
Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.
W misce ubić schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i opakowanie Śmietan-fixu. Na każda porcję ciasta nakładać ubitą śmietankę i polewać sosem czekoladowym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki