Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm, ponakłuwać widelcem.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Jabłka drobno pokroić, dodać cukier, szklankę wody. Gotować do miękkości cały czas mieszając. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę pomarańczową, wymieszać. Na upieczone ciasto założyć obręcz od tortownicy, a następnie rozsmarować gorącą masę i odstawić do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlać 400 ml zimnego mleka, wsypać zawartość torebki Śnieżnej Chmurki, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać, ubijać mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Ubitą masę nałożyć na wierzch masy jabłkowej, oprószyć kakao.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki