Orzechy włoskie posiekaj. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło i brązowy cukier. Całość szybko zagnieć na kruszonkę i włóż ją do lodówki.
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, ekstrakt i jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim dno i brzegi formy i odstaw do schłodzenia. Umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki.
Schłodzony spód włóż do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
W garnku gotuj jabłka z cukrem przez ok. 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon. Całość dokładnie mieszaj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a schłodzoną w lodówce kruszonkę posyp na jabłka.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki