Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę i żółtka umieść w misce, dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i całość zmiksuj krótko wszystkie składniki aż powstanie kruszonka. Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcję ciasta wyłóż na spód formy ,dociśnij łyżką ,podwyższając boki spodu do ok. 2 cm. Drugą porcję ciasta zawiń w folię spożywcza i odstaw. Spód podpiecz do lekkiego zrumienienia (ok. 10-12 minut).
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do garnka razem z cynamonem, dodaj miód i praż na małym ogniu ,od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną. Jabłka wyłóż na podpieczony spód i rozprowadź równomiernie.
Do garnka wlej 500 ml śmietanki 30% tł. i 200 ml mleka, dodaj budynie oraz miód. Wszytko dokładnie wymieszaj i zagotuj,cały czas mieszając do zgęstnienia kremu.
Na jabłka wyłóż ciepły krem budyniowy. Następnie wysyp pozostałe ciasto,
krusząc je jak kruszonkę. Wierzch posyp płatkami migdałów.
Ciasto piecz do zarumienienia.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki