Wszystkie składniki zagnieć do połączenia w jednolitą całość. Ciasto kruche podziel na 2 części, każdą owiń folią spożywczą. Pierwszą część włóż na 30 min. do lodówki, drugą część włóż do zamrażarki na ok. 1 h.
Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone w lodówce ciasto wyłóż na dnie blachy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód wyjmij z piekarnika, posyp bułką tartą, by przy dalszym pieczeniu wchłonęła wilgoć z jabłek.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ósemki i ułóż na cieście.
500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałym mleku wymieszaj budynie z cukrem. Przelej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj aż budyń zgęstnieje. Gorący jeszcze budyń wylej równomiernie na jabłka. Na budyń zetrzyj ciasto wyjęte z zamrażarki.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki