Mąkę przesyp do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj posiekane zimne masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h.
Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Umyte jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na ok. 1,5 cm kawałki, przełóż do wysokiego garnka. Jabłka gotuj cały czas mieszając przez ok. 10 - 15 minut, aż zaczną się robić miękkie. Pod koniec dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blachy i wyłóż nim jej dno. Włozone w blaszce ciasto ponakłuwaj widelcem. Spód ciasta wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód odstaw do przestudzenia, a nastepnie wyłóż na niego jabłka.
Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo i bardzo powoli dodaj cukier. Ubijaj do momentu uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Bezę wyłóż równomiernie na jabłka, posyp płatkami migdałów.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki