Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/4 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. 29 x 21 cm, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 3 cm.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, gotuj ok. 10 minut, dosłodź do smaku (do słodkich jabłek możesz dodać sok z cytryny). Ostudzoną masę jabłkową rozłóż równo na cieście.
Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Na wartstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki