Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej do miski. Dodaj cukier puder, ekstrakt, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Schłodzony spód włóż do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180°C.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, razem z cynamonem, wodą, cukrem i praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek. Obsyp płatkami migdałowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wystudź, a następnie wstaw do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki