Mieszankę do ciasta na pierniczki wsyp do miski, dodaj masło i jajko. Zagnieć dokładnie, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj ołówkiem 2 koła o śr. 11 cm. Ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką (tak żeby się nie przyklejało) na grubość ok. 3 mm. Małą foremką wycinaj z ciasta gwiazdki, każdą posmaruj od spodu roztrzepanym jajkiem (tylko w miejscu gdzie będą się ze sobą łączyły) i układaj jedną na drugiej na papierze po linii okręgu.
Pierniczkowe wianki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 11 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Ciasta wystarczy na 4 wianuszki, a z reszty ciasta powycinaj pierniczki. Wianuszek udekoruj wstążką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki