Blachę o wym. 23 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 5 łyżkach wody i przelej po połowie do dwóch naczyń. Do jednej połowy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Masło, cukier, cukier wanilinowy i sól miksuj na puszystą, kremową masę. Cały czas miksując dodaj po jednym jajku. Następnie dodaj ser, śmietanę, budynie i wszystko dokładnie połącz ze sobą. Masę podziel na trzy części. Jedną z nich wymieszaj z kawą, drugą z kawą i kakao, a trzecią pozostaw bez dodatków. Do blachy przełóż masę bez dodatków i wyrównaj. Na nią delikatnie nałóż masę kawową, wyrównaj. Na sam koniec przelej na ciasto masę kawowo-kakaową, wyrównaj.
Blachę wstaw do piekarnika. Po upieczeniu zostaw ciasto na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Polewę rozpuść w garnku z dodatkiem śmietanki. Wystudzony sernik udekoruj polewą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki