Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, wodę i rozpuszczone masło. Całość miksuj przez chwilę na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.
Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy, wyrównaj i wstaw do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wyjmij i odstaw do przestudzenia.
Gdy piernik już wystygnie, przekrój go na dwa równe blaty (jeśli górny blat jest zbyt wypukły można go nieco ściąć). Dolny posmaruj powidłami na całej powierzchni, a następnie przykryj górnym blatem.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwile ucieraj. Gotowym kremem posmaruj boki i wierzch piernika. Wstaw na ok. 10 - 15 minut do lodówki.
100 g lukru plastycznego zagnieć z kilkoma kroplami barwnika zielonego do uzyskania jednolitego koloru. Pozostały biały lukier plastyczny zagnieć lekko, a potem rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na średnicę większą niż średnica piernika + wymiar boków z obu stron. Przy pomocy wałka przenieś go na piernik i zaczynając od samego środka, aż po boki piernika delikatnie wygładź lukier dłońmi (lub specjalną packą do lukru plastycznego). Nadmiar lukru wystający poza boki piernika zetnij ostrym nożykiem.
Zielony lukier plastyczny rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 3 mm. Wytnij duży trójkąt i mały prostokąt (na dużą choinkę), a foremką do ciasteczek wytnij małe choinki. Przyklej do białego lukru zwilżając delikatnie mokrym pędzelkiem w miejscu łączenia. Białym cukrowym pisakiem zrób szlaczek od czubka po dół choinki i udekoruj perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki