Do miski wsypać mieszankę do pierniczków, dodać masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wersja 1:
Gotowe lukry przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetek przelej do rękawów cukierniczych lub foliowych woreczków, co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2:
Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na pierniczki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na pierniczkach.
Delikatnie wyciskając lukier narysuj obrys pandy, następnie go wypełnij. Czarnym pisakiem cukrowym namaluj uszy, pyszczek i oczy. Naklej oczy z czekolady.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki