Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Lukier rozgrzej i przelej do woreczka. Odetnij mały koniec i polukruj słonie - najpierw obrys, a później wypełnienie, na koniec uszy, oczy i kły.
Kolorowymi pisakami oraz złotym i czarnym dodaj pozostałe dekoracje. Do jeszcze mokrych wilgotnych dekoracji doczepiaj perełki. Układaj jeden obok drugiego i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki