Do miski wsypać mieszankę do pierniczków, dodać masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wersja 1:
Gotowe lukry* przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetek przelej do rękawów cukierniczych lub foliowych woreczków, co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. Część lukru klasycznego białego zabarw na czerwono barwnikiem żelowym.
Wersja 2:
Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na pierniczki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na pierniczkach.
Delikatnie wyciskając lukier narysuj obrys mikołaja i renifera wybranym kolorem, następnie je wypełnij. Perełkami musssującymi i cukrowymi oraz posypką Ciasteczkowa Bajka udekoruj postacie - najlepiej zrób to zanim lukier całkowicie zastygnie.
*Możesz także użyć Lukier Klasyczny biały Dr. Oetkera i zabarwić go na wybrane kolory, używając barwników spożywczych.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki