W małym garnku podgrzej mleko. Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, przyprawę korzenną, jajka i masło. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta przez ok. 5 minut. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Formę do stollen posmaruj tłuszczem. Blachę z wyposażenia wyłóż 3-krotnie złożonym papierem do pieczenia.
Gdy ciasto wyrośnie dodaj migdały, skórkę pomarańczową, cytrynową i rodzynki. Całość zagnieć. Z ciasta uformuj 28 cm wałek i przełóż do formy. Lekko dociśnij. Formę z ciastem ułóż otworem do dołu na blasze i odstaw jeszcze na 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
Blachę z formą wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Bezpośrednio po upieczeniu ciasta w małym garnku roztopuść masło. Płynnym masłem posmaruj ciasto i posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki