Makę wymieszać z drożdżami instant, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną, aromaty, jajka zmieszane z mlekiem. Ciasto zagnieść, na końcu dodać roztopine letnie masło, dokładnie wyrobić do całkowietgo połączenia się składników. Rodzynki umyć w gorącej wodzie, osuszyć i wymieszać z pozostałymi bakaliami, dodać do ciasta i ponownie zagnieść.
Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrosnięcia, gdy podwoi swoją obietość, zagnieść je na stolnicy posypanej mąką i uformować struclę. Następnie ciasto zawinąć w papier do pieczenia tworząc rękaw. Wówczas ciasto zachowa ładny kształt. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, po 10 minutach włożyć do piekarnika.
Piec według zaleceń.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po wyjęciu strucli z piekarnika natychmiast posmarować ją roztopionym masłem i posypać grubo cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki