Żółtka miksować mikserem z połową cukru i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać pozostały cukier, miksować na najniższych obrotach miksera. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać. Do utartych żółtek powoli dodawać naprzemiennie mąki, białka i na końcu pół łyżeczki zielonego barwnika - delikatnie połączyć wszystko mieszając łyżką.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na papierze tworząc duży prostokąt.
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Ciasto przełożyć na suchą ściereczkę kuchenną, delikatnie odrywając od papieru do pieczenia. Ciasto przykryć drugą ściereczką, lekko wilgotną, poczekać, aż ostygnie.
1 Krem do Tortów zmiksować z 300 ml zimnego mleka. Następnie dodać 100 g utartego masła i miksować przez ok. 2 minuty. Następnie dodać 1 łyżeczkę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać. Krem do tortów ułożyć równomiernie na biszkopcie, rozprowadzić omijając brzegi (aby przy zwijaniu rolady krem nie wyszedł na zewnątrz). Zwijać roladę delikatnie, przy pomocy ściereczki. Roladę można zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem, następnie dodać opakowanie Masy śmietanowej o smaku śmietankowym. 2 łyżki wiórków kokosowych wrzucić do foliowej torebki śniadaniowej, dodać jedną kroplę zielonego barwnika pocierając torebkę i pokolorować wiórki.
Przed podaniem roladę posmarować śmietaną zmiksowaną z Masą śmietanową o smaku śmietankowym, udekorować żurawiną, zielonymi wiórkami kokosowymi i złotymi gwiazdkami z opłatka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki