Wodę, olej, sól i cukier wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj a potem wsyp 1/2 porcji mąki pszennej i wymieszaj. Dodaj pozostałą część mąki i wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta.
Ciasto na strudel włóż do miski posmarowanej lekko olejem, ciasto również posmaruj olejem. Przykryj miskę folią spożywczą i na około 30 minut temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.
W międzyczasie umyj, obierz i wydrąż jabłka. Pokrój je na ćwiartki, a potem w cienkie plasterki, dodaj cukier i ekstrakt z wanilii.
Drobne owoce wymieszaj ze skrobią , dodaj do jabłek i wymieszaj aby owoce równomiernie się rozłożyły.
Piekarnik nagrzej do temp. 230°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto przełóż na blat (niczym nie oprószony) i rozwałkuj na prostokąt ok 30 x 50.
Posmaruj ciasto dokładnie roztopionym masłem zostawiając 2-3 cm nieposmarowanych brzegów.
Posyp bułką tartą lub kaszą manną aby wchłonęła nadmiar soków w czasie pieczenia.
Wyłóż owoce dość ściśle, na kształt dużego wałka. Przykryj dokładnie ciastem, naciągając je najpierw z jednej a potem z drugiej strony. Sklej ciasto na obu końcach, nadmiar odetnij.
Strudel przełóż na blachę, posmaruj masłem i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C
Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Sos waniliowy wymieszaj z 250 ml zimnego mleka. Jeszcze ciepły strudel oprósz cukrem pudrem, pokrój i podawaj z sosem waniliowym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki