Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki, 3 łyżkami letniego mleka, odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić, odstawić do schłodzenia. Mleko lekko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić. Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę do całkowitego jej wchłonięcia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość ( ciasto można przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 55º C).
Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białka, bułkę tartą, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na połowę. Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 30 x 25 cm, powierzchnię posmarować rozmąconym białkiem, na to równo rozsmarować połowę masy makowej, zostawiając z każdej strony pusty, ok. 2 cm margines, struclę zwinąć w rulon, brzegi zawinąć pod spód i przełożyć ją, zawinięciami do spodu, na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok.10 min. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Drugą część ciasta i masy makowej przygotować tak samo, jak pierwszą.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po ostygnięciu obie strucle polać gotowym lukrem oraz udekorować śnieżynkami cukrowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki